Natuurwetgeving
De Omgevingswet regelt de bescherming van bos, Natura2000-gebieden en plant- en diersoorten. Terreineigenaren, planontwikkelaars, maar ook overheden en huisbezitters kunnen te maken krijgen met deze wet. Vooral wanneer ingrepen nadelig (kunnen) zijn voor beschermde soorten en gebieden. Het wettelijk voorgeschreven pad dat leidt tot de vergunning is hobbelig en soms lang.
Gelukkig voor u kent Loo Plan de route en hindernissen op z’n duimpje. Onze inzet is om de klant over het hele traject te ontlasten: van onderzoek via ontheffing naar uitvoering. Bij woningprojecten streven wij naar maatwerk voorzieningen, die binnen een project bij alle woningen werken en ook bij renovatie eenvoudig toepasbaar zijn.
Om u een indruk te geven van onze diensten:
Quickscan en nader onderzoek
Een Quickscan is een eenmalig onderzoek op locatie om vast te stellen of beschermde soorten aanwezig (kunnen) zijn. In de praktijk blijkt vaak dat het met de quickscan niet lukt om de aanwezigheid van de soorten (met name vleermuizen) uit te sluiten. Dat maakt nader onderzoek noodzakelijk. Een nader onderzoek (of natuurtoets) kan, afhankelijk van de te verwachten soorten en de vraagstelling, maanden tot een jaar duren.
Passende beoordeling
Elk Natura2000-gebied heeft een beheerplan waarin de voor het terrein geldende natuurdoelen in detail zijn vastgelegd. Ruimtelijke ingrepen of andere plannen mogen zonder effectanalyse niet worden uitgevoerd. De wettelijk vereiste rapportage, de zogenaamde ‘passende beoordeling’, waarin deze analyse wordt uitgevoerd kan Loo Plan voor u verzorgen.
Soortenmanagementplan
Veel huiseigenaren zullen de natuurwetgeving met zijn soortbescherming van vleermuizen en sommige vogels eerder als last dan als lust beschouwen. Dat is jammer en onnodig. Want wat is er nu leuker dan comfortabel wonen én vleermuis of gierzwaluw als bovenbuur? Bij sloop en renovatie van een groter aantal woningen is het gunstig voor de biodiversiteit als partijen als gemeente en woningcorporatie investeren in een Soortenmanagementplan (SMP).
Ontheffing
Voor activiteiten en plannen die negatieve effecten hebben op beschermde soorten is een ontheffing wettelijke vereist. Voor het verkrijgen van een ontheffing moet aan een groot aantal voorwaarden worden voldaan. Met de decentralisatie naar de provincies heeft iedere provincie zo haar eigen voorwaarden en wensen. Loo Plan vraagt vooral ontheffingen aan in de provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Van deze provincies hebben we een goed beeld van de wensen en eisen en is de kans op verrassingen klein. In andere provincies doen we minder aanvragen en is de kans groter dat gedurende de rit moet worden bijgestuurd. Loo Plan kijkt altijd naar de mogelijkheden van functionele maatwerkvoorzieningen, maar ook standaard kasten worden veelvuldig toegepast. Het toepassen van alternatieve verblijfplaatsen vereist kunde en kennis van de ecologie van de soort. Wij kunnen u adviseren hoe de maatregelen uitgevoerd dienen te worden.