Groen in de stad
Stadsbomen dempen weersextremen, vangen fijnstof af en zorgen voor een gezondere leefomgeving. Groene wijken doen huizen wel zo’n 10% in waarde stijgen. Toch zijn er nog gemeenten waar traditioneel beheerde strakke gazons en saaie perken het beeld bepalen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen juist méér natuur in hun woonomgeving wensen…
Loo Plan is groot voorstander van een groenbeheer waarbij natuur en ecologische processen meer ruimte krijgen. Extensief en natuurgericht onderhoud waar mogelijk en intensief waar nodig. Een groene wijk met een ecologisch beheer vraagt soms meer financiële armslag. Maar wat een rijkdom komt daarvoor terug!
Graag informeren wij u over onze specialiteit: het versterken van de ecologische waarden binnen de bebouwde kom. Aan de hand van gerichte inventarisaties en een grondige analyse van de aanwezige groenvoorzieningen brengen wij de kansen en randvoorwaarden in kaart en werken die uit in een beheervisie of groenbeheerplan.
Verhogen biodiversiteit
Ecologische verbindingszones verbinden de stad met het buitengebied. Groenstroken en oevers in de openbare ruimte bieden naast aankleding, veiligheid en recreatiemogelijkheden mooie kansen voor natuur. Door combineren van functies ontstaat in de gemeente een groene dooradering met grote waarde voor mens, dier en wilde plant. Vaak kunnen natuurmaatregelen meeliften met civieltechnische werken. Waardoor aanlegkosten beperkt blijven. Door de brede expertise kunt u zowel de inventarisaties, analyse als planopstelling aan Loo Plan toevertrouwen. Dan heeft u één aanspreekpunt voor het gehele proces.
Groenbeheerplan
Extensief en natuurgericht onderhoud waar mogelijk en intensief waar nodig – hoe doe je dat? In het groenbeheerplan worden aan de hand van inventarisaties, randvoorwaarden en wensen van de opdrachtgever concrete doelen geformuleerd en keuzes gemaakt.
Dat kan gaan om vraagstukken als instandhouding van een oude laan: ga je nog fors investeren in stokoude bomen, om ze 5 extra levensjaren te geven? Of kies je ervoor nu alvast de slechtste delen te verjongen, met veel aandacht aan de groeiplaats – waardoor de nieuwe aanplant langer vitaal blijft? En blijf je als gemeente traditioneel gazononderhoud uitvoeren op plekken met hoge natuurpotenties? Of betrek je de inwoners en stel je voor de buurt te verrijken?
Loo Plan is goed in het inventariseren, analyseren, formuleren van de doelen, uitwerken van de beheermaatregelen. We hebben echter ook onze sporen verdient bij het voorlichten van de omgeving.
Bomeneffectanalyse (BEA)
Mede door het woningtekort is er een toenemende druk op de schaarse ruimte in de stad. Met een Bomen Effect Analyse kunnen wij nauwkeurig in kaart brengen wat de invloed is van de bouw- of andere activiteit op de aanwezige bomen. Soms blijkt het niet mogelijk om de boom te sparen bij uitvoering van de ruimtelijke ontwikkeling. Dan moet er worden gekozen.